Είναι απολύτως αναγκαία μια ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας

και έκτακτα μέτρα για την στήριξη των Οικονομιών, της ζωής των πολιτών.

Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του σχέδιο νόμου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης για την δημιουργία «Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων», τοποθετήθηκε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου. Στην ομιλία της η κα. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στην βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην ανάγκη υιοθέτησης μιας ενιαίας εξωτερικής, αμυντικής και ενεργειακής πολιτικής από την Ε.Ε., ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τις οικονομικές επιπτώσεις της ρωσικής επέμβασης.

Συγκεκριμένα η κα Γιαννακοπούλου ανέφερε: « Βρισκόμαστε ήδη στην τρίτη εβδομάδα της βάρβαρης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και δυστυχώς η εισβολή αυτή εξελίσσεται σε εργαστήριο απανθρωπισμού. Μια χώρα καταστρέφεται, η Μαριούπολη των χιλιάδων Ελλήνων ισοπεδώνεται, πολυκατοικίες βομβαρδίζονται., ο Πρόξενός μας ηρωικά μένει στην περιοχή όμηρος της κατάστασης, ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά και ήδη βλέπουμε εικόνες μαζικών τάφων, νοσοκομεία.

Δεν θα κουραστώ να λέω ότι αυτή την ώρα δοκιμάζεται η στάση, η πραγματική ευαισθησία καθενός μας και δυστυχώς κάποια σημάδια είναι μάλλον απογοητευτικά. Δεν μπορεί, είναι έξω από κάθε λογική να εισβάλει κυνικά, ετσιθελικά μια χώρα σε μια άλλη και να γίνονται συγκεντρώσεις γενικά κατά των Ιμπεριαλιστών ή να διατυπώνονται γενικά ευχές για την λήξη κάποιου πολέμου. Δεν μπορεί Έλληνας ευρωβουλευτής να χαρακτηρίζει την Ουκρανία “αυλή της Ρωσίας”, καλλιτέχνες να σιωπούν ένοχα, ούτε πρώην Πρύτανης και στην συνέχεια αξιωματούχος της προηγούμενης Κυβέρνησης να λέει αυτή την ώρα ότι “δεν είναι και η Ουκρανία καμία αθώα περιστερά”. Έχω την αίσθηση ότι τα “ναι μεν αλλά” κρύβουν περίσσια υποκρισία και ότι διακινούνται έντεχνα απόψεις που ξεπλένουν τον Πούτιν.

Μαζί με την ανάγκη ενός αρραγούς μετώπου σε όλα τα επίπεδα Ελλάδας- Ε.Ε – Η.Π.Α για την στήριξη της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου, σε αυτή την συγκυρία πρέπει να υπάρχει την έκτακτη συγκυρία πρέπει ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας και έκτακτα μέτρα για την στήριξη των Οικονομιών, της ζωής των πολιτών.» Επί του νομοσχεδίου η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος, επισήμανε: «Θα σταθώ στα όσα έχει εστιάσει καίρια και πλήρως τεκμηριωμένα, ο συνάδελφος και Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής. Κυριότερο ζήτημα που εντοπίζουμε στο κείμενο του νομοσχεδίου, αποτελούν τα όσα προβλέπονται σχετικά με την επιλογή του Προέδρου και των συμβούλων της νέας Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Επομένως ο τρόπος της επιλογής τους θα πρέπει να συνάδει ακριβώς με το πνεύμα που πρέπει να διακατέχει τη λειτουργία τους και τον ρόλο για τον συστάθηκαν. Γι’ αυτό, θεωρώ απολύτως αναγκαίο το νομοσχέδιό σας να προβλέπει ότι η διατύπωση γνώμης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, να στηρίζεται σε απόφαση που λαμβάνεται με την ενισχυμένη πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.  Κλείνοντας κ. Πρόεδρε, θεωρώ ότι θα πρέπει να εισακουστεί και να υιοθετηθεί ο προβληματισμός σχετικά με τη διάταξη που ορίζει ότι η έδρα της Αρχής είναι η Αθήνα, καθώς ακούστηκε τόσο από τους εκπροσώπους του προσωπικού της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ., όσο και από το σύνολο των συναδέλφων της Αντιπολίτευσης. Πρέπει να περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για το παράρτημα της Θεσσαλονίκης. Έδρα της Αρχής είναι η Αθήνα με παράρτημα στη Θεσσαλονίκη.»