Ο κ. Δημήτρης Τσοβόλας θεωρείται ένας από τους πιο έμπειρους και σοβαρούς πολιτικούς που πέρασαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Πάντα με λόγο σοβαρό, μετρημένο, σεμνό, μα πάνω απ’ όλα βαθιά πολιτικό. Μας μίλησε για όλη την τρέχουσα επικαιρότητα και έδωσε σοβαρές απαντήσεις για όλα τα φλέγοντα θέματα.

Μίλησε για το πώς βλέπει την πορεία της χώρας κάτω από το βάρος των πιέσεων των αγορών και των κλυδωνισμών που υφίστανται Ιταλία και Τουρκία.

Αναφέρθηκε στην πορεία της Ευρώπης, στα εθνικά μας θέματα σε Βαλκάνια και ΝΑ Μεσόγειο, στα Ελληνοτουρικά, αλλά και στην πολιτική που ασκούν τα κόμματα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΤΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

1. Ερώτηση: Ποια βλέπετε να είναι η προοπτική της χώρας, υπό τις παρούσες συνθήκες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, όπως επικαλείται η κυβέρνηση, αλλά και με τους κλυδωνισμούς που υφίστανται Ιταλία και Τουρκία.

Απάντηση: Μετά την τυπική έξοδο από τα μνημόνια, παραμένουν ισχυρές οι νομοθετημένες δεσμεύσεις που μεταξύ άλλων, προβλέπουν μέχρι το έτος 2022 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και στη συνέχεια μέχρι το 2060 πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 2%. Με τέτοια πλεονάσματα δεν μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική ανάπτυξη της χώρας και για ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Αντίθετα αυτό, σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η τήρηση αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής. Δηλαδή θα συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας, μεγάλης ανεργίας και του περιορισμού του κράτους πρόνοιας. Το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο

2. Ερώτηση: Θεωρείτε ότι είναι σε θέση η χώρα να συνεχίσει να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα στα ποσοστά που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές, μέχρι το 2060 ή ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτή τη συμφωνία και στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε διάφορα άλλα σενάρια, που θα μπορούσαν μέχρι τότε να εξελιχθούν και να αλλάξουν τα δεδομένα και ποια θα μπορούσε να είναι αυτά;

Απάντηση: Δεν θα είναι σε θέση η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους απέναντι, στο Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και σε άλλους τομείς, γιατί έχουν εξαντληθεί οι οποίες αποταμιεύσεις τους. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να μιλάμε ειλικρινά για ευημερία του λαού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στον τουρισμό

3. Ερώτηση: Πιστεύετε πως η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ανάπτυξη, η οποία να προέρχεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τον τουρισμό; Μήπως κάτι τέτοιο εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο;

Απάντηση: Ο τουρισμός, εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό, από εξωγενείς παράγοντες. Κατά συνέπεια δεν μπορεί η χώρα να βασίζεται μόνο στον τουρισμό. Απαιτείται και η εφαρμογή μιας επιθετικής αναπτυξιακής πολιτικής, που θα πρέπει να φέρει υψηλά ποσοστά αύξησης του ΑΕΠ με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και ενίσχυση της κατανάλωσης. Το τελευταίο όμως προϋποθέτει ουσιαστική βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και όχι συνέχιση της πολιτικής λιτότητας.

Οι υδρογονάνθρακες δεν πρόκειται να σώσουν τη χώρα

4. Ερώτηση: Πιστεύετε πως θα ανακάμψει οικονομικά η χώρα, όταν θα αρχίσει κάποτε η εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα;

Απάντηση: Θα ανακουφιστεί λίγο. Γιατί την μερίδα του λέοντος θα την πάρουν οι ξένες εταιρείες.

Υπάρχει κίνδυνος αλλαγής συνόρων στα βαλκάνια

5. Ερώτηση: Τα Βαλκάνια είναι μια πυριτιδαποθήκη που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με ανάφλεξη; Η κόντρα Αμερικάνων και Ρώσων, για το ποιος θα επικρατήσει στην περιοχή, μήπως είναι το σπίρτο που θα βάλει φωτιά σ’ αυτή την εύφλεκτη περιοχή; Κι αν υπάρξει ανάφλεξη στην περιοχή, η Ελλάδα θα μείνει ανεπηρέαστη;

Απάντηση: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης στα Βαλκάνια. Κίνδυνος αλλαγής συνόρων, υπάρχει, αλλά όμως όχι με πολεμικές συρράξεις. Με πιέσεις από τις κυρίαρχες δυνάμεις της Δύσης.

Θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία

6. Ερώτηση: Με την Τουρκία που βλέπετε να οδηγούνται οι σχέσεις μας; Φοβάστε θερμό επεισόδιο στο άμεσο μέλλον;

Απάντηση: Ναι, με την Τουρκία βλέπω κλιμάκωση της έντασης στο άμεσο μέλλον, γιατί στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι η συνιδιοκτησία και η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

Ο κ. Καμμένος συγχέει την κυβέρνηση με το κόμμα

7. Ερώτηση: Πως χαρακτηρίζετε τη στάση Καμμένου, κυρίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του στις ΗΠΑ, που έταζε στους Αμερικανούς, βάσεις σε όλη την επικράτεια.

Απάντηση: Ο κ. Καμμένος δυστυχώς κάποιες φορές συγχέει την κυβερνητική με την κομματική του ιδιότητα κα αυτό δημιουργεί προβλήματα στην χώρα και στην Κυβέρνηση που συμμετέχει.

Τα κόμματα σήμερα, απλά κάνουν διαχείριση της κρίσης

8. Ερώτηση: Πιστεύετε ότι οι αλλαγές κυβερνήσεων μπορούν να επιφέρουν και αλλαγή πολιτικής στη χώρα μας; Υπάρχει περιθώριο για άσκηση κοινωνικής πολιτικής από κάποιο κόμμα; Μήπως όλοι κάνουν απλά διαχείριση των εντολών των δανειστών;

Απάντηση: Δυστυχώς τα σημερινά κόμματα εξουσίας έχουν κατά βάση την ίδια οικονομική πολιτική, με ελάχιστες επουσιώδεις παραλλαγές. Κάνουν συνεπώς διαχείριση της κρίσης του νεοφιλελεύθερου – καπιταλιστικού συστήματος και εφαρμόζουν τις πολιτικές λιτότητας της κυρίαρχης ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως της Γερμανίας. Κατά συνέπεια χρειάζεται πολιτική ξανά σε προοδευτική κατεύθυνση και όχι διαχείριση, για να μπορέσει η χώρα και ο λαός να ανασάνει.

Σήμερα το πολιτικό ήθος και η πολιτική θεωρούνται παρωχημένες αξίες

9. Ερώτηση: Βλέπουμε με πόση ευκολία μεταπηδούν οι υποψήφιοι από κόμμα σε κόμμα. Κάτι που τα προηγούμενα χρόνια θεωρείτο αποστασία και καταδίκαζε ο κόσμος τον αποστάτη σε καταδίκη και πολλές φορές σε εξοβελισμό από το πολιτικό παρασκήνιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σήμερα δεν ενδιαφέρει κανέναν, αν κάποιος φύγει από το ένα κόμμα και μεταπηδήσει σε κάποιο αντίπαλο. Πως το εξηγείτε;

Απάντηση: Ασφαλώς αυτό γίνεται γιατί, όπως ανάφερα και παραπάνω, τα κόμματα έχουν την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική και έχουν καταρρακώσει τις ανθρώπινες και πολιτικές αξίες. Το πολιτικό ήθος και η πολιτική θεωρούνται παρωχημένες αξίες που στην σημερινή εποχή δεν έχουν θέση.

Η διάλυση της Ευρώπης είναι προ των πυλών

10. Ερώτηση: Φοβάστε ότι όλη αυτή η πολιτική απαξίωση, οδηγεί όχι μια χώρα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη στο Φασισμό;

Απάντηση: Ασφαλώς τα πρόσφατα δείγματα είναι απογοητευτικά σε όλη την Ευρώπη και στον πλανήτη. Πιστεύω δε ότι, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάξει οικονομική και κοινωνική πολιτική, το μέλλον της θα είναι τελείως αβέβαιο. Η διάλυση της είναι προ των πυλών.

Η Ευρώπη χρειάζεται πολιτική ξανά

11. Ερώτηση: Υπάρχει τρόπος άμυνας των δημοκρατικών δυνάμεων της Ευρώπης, απέναντι σ’ αυτό το μαύρο σύννεφο που απειλεί να σκεπάσει τη γηραιά ήπειρο, για μια ακόμη φορά;

Απάντηση: Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ο κυρίαρχος λαός μόνο μπορεί να δώσει λύση. Η λύση που χρειάζεται είναι η ριζική αλλαγή της οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής, ώστε η σταθεροποίηση της οικονομίας να γίνεται μέσα από πραγματική ανάπτυξη, που θα δημιουργεί θέσεις απασχόλησης με αξιοπρεπείς μισθούς και θα προωθεί κοινωνική πολιτική. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας κα να επιτευχθεί σημαντική αύξηση του Α.Ε.Π.. Επίσης χρειάζεται μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού των χωρών ώστε να εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον και όχι η εξωτερική πολιτική κάποιων κυρίαρχων δυνάμεων της Δύσης. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όταν οι μεγάλες δυνάμεις θεωρούν δεδομένη μια χώρα, την εκμεταλλεύονται στο έπακρο. Ιδιαίτερα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι ΗΠΑ και η Γερμανία δεν πρόκειται να στηρίξουν τη χώρα μας στη διένεξή μας με την Τουρκία. Πρέπει η χώρα μας, όσο δεν είναι πολύ αργά, να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, για να μην θρηνήσουμε και άλλες χαμένες πατρίδες. Με άλλα λόγια χρειάζεται πολιτική ξανά σε προοδευτική και πατριωτική κατεύθυνση και όχι Διαχείριση της κρίσης του νεοφιλελεύθερου συστήματος.