Τις αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως η οριζόντια στήριξη στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος,

η μείωση για πολλούς των τιμών στα καύσιμα, η μείωση φόρων και εισφορών, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα, σημειώνοντας: «Όποια οικονομικά μέτρα η κυβέρνηση είχε να ανακοινώσει για τη στήριξη των εισοδημάτων, τα έχουμε ανακοινώσει. Σταθμίζουμε τα γεγονότα, έχουμε εξηγήσει γιατί δεν προκρίνουμε την αξιοποίηση φορολογικών εργαλείων».

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής δεν πέτυχε αυτά που πέτυχαν η Ισπανία και η Πορτογαλία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι κοροϊδεύει τον κόσμο.

«Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα. Μέριμνά μας να απαντάμε με πράξεις και πολιτικές που παράγουν αποτελέσματα. Η χώρα πρωταγωνιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητώντας ευρωπαϊκή απάντηση. Ο πρωθυπουργός εδώ και 20 ημέρες έχει ζητήσει την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρεμπορικής του φυσικού αερίου, έχει μιλήσει με ηγέτες χωρών του Νότου ενώ ήταν έντονη η παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υπάρξει ρητή και καθαρή αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων», τόνισε ο κ. Οικονόμου. Παράλληλα υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση εδώ και μήνες επιδοτεί μέρος των αυξήσεων για να μετριάσει τις δυσμενείς επιπτώσεις στις τσέπες των πολιτών.

Για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να εξετάσει εκ νέου το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ανακοινώθηκαν πολιτικές που θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών στα καύσιμα για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ.

«Έχουμε πει γιατί προκρίνουμε αυτά τα μέτρα και όχι κάτι οριζόντιο. Όλοι έχουν ανάγκη ελαφρύνσεων αλλά επειδή οι δυνατότητες και οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι, η κυβέρνηση τους διαθέτει με την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα», υπογράμμισε.

Για τη στάση της Ελλάδας σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και αν η Τουρκία έχει ρόλο επιτήδειου, ουδέτερου ή πονηρού, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι η χώρα μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους της στην ΕΕ.

«Είναι συνεπής με την ιστορία της, με τις αξίες και τα ιδανικά με οποία πορεύτηκε ο ελληνισμός. Όλος ο δυτικός κόσμος έχει ταχθεί απέναντι στον επεκτατισμό της Ρωσίας, έχει καταδικάσει την εισβολή και τα εγκλήματα κατά αμάχων. Πεποίθηση της Ελλάδας απέναντι σε αυτό που γίνεται είναι ότι δεν θα κρατήσουμε ουδετερότητα ή πολιτική ίσων αποστάσεων», προσέθεσε.

Επίσης για την ανθρωπιστική αποστολή στη Μαριούπολη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει, ότι πρόκειται για γαλλική πρωτοβουλία και μόλις υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνει ενημέρωση. Συμπλήρωσε ότι είναι ιδιαίτερα αυξημένη η ευαισθησία της χώρας για τους αμάχους στην Ουκρανία και πολύ περισσότερο στη Μαριούπολη όπου ζουν ομογενείς ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή της Ελλάδας για ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου.

Ερωτηθείς για τους πρόσφυγες που έχουμε δεχτεί από την Ουκρανία, δήλωσε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μεταναστευτική πολιτική που έχει αποσυμφορήσει τα νησιά και οι εγκαταστάσεις και υποδομές ανταποκρίνονται σε όρους αξιοπρέπειας και ανθρωπισμού.

«Η χώρα δεν μπορούσε να λείψει από την ανάληψη μεριδίου ευθύνης απέναντι στο δράμα του ουκρανικού λαού», είπε μεταξύ άλλων ενώ ανέφερε πως έχουν ενεργοποιηθεί τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να δώσουν τη δυνατότητα σε Ουκρανούς πρόσφυγες να προσφέρουν στην αγορά εργασίας. «Οποιαδήποτε πολιτική σε συνεννόηση με τους εταίρους μας θα την υλοποιήσουμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας», συμπλήρωσε.

Μετά από σχετική ερώτηση ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία και δεν πρόκειται να υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή μας.

Επίσης, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Μπάιντεν περί αλλαγής του καθεστώτος στη ρωσική ομοσπονδία, απάντησε πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν σχολιάζει τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Προσέθεσε επιπλέον ότι οι κυρώσεις έχουν μπει γιατί «είναι αδιανόητο ο δυτικός κόσμος να χρηματοδοτεί τη ρωσική εισβολή» και στόχο έχουν να πιέσουν τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο, «αυτόν τον πρωτόγνωρο επεκτατισμό και αναθεωρητισμό στην αυλή της Ευρώπης, στην αυλή μας».

Σχετικά με την πανδημία και τη χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως όποια απόφαση λαμβάνεται με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών ανακοινώνεται και την Τετάρτη θα συνεδριάσουν εκ νέου.