Δεν έχω σκοπό να υπερασπιστώ κανένα Τσίπρα και καμία κυβέρνηση, είτε αριστεράς, είτε δεξιάς ή οτιδήποτε άλλο προκύπτει από τις λογής – λογής

αταίριαστες συνεργασίες. Σκοπός μου είναι να μιλήσω για τη χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας και τον κίνδυνο στον οποίο έχει περιέλθει η Δημοκρατία.

Παρακολουθώ το παραλήρημα των ιδιοκτητών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, οι οποίοι για να εξυπηρετήσουν τις πολιτικές εκείνες, που θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους και θα υποστηρίξουν τα συμφέροντά τους, χρησιμοποιούν με το χειρότερο τρόπο τους δημοσιογράφους και τους μετατρέπουν σε μαριονέτες τους γελοιοποιώντας τους στα μάτια της κοινωνίας.

Τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης λες και βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία, έχουν συντονιστεί μεταξύ τους και παρουσιάζουν με τον ίδιο μονομερή τρόπο την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια του σταθμού του μετρό στη συμπρωτεύουσα. Ας διαβάσουμε μερικούς τίτλους.

Πρώτο Θέμα: «Παγκόσμια πρωτοτυπία: Μετρό χωρίς συρμούς εγκαινίασε ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη».

Iefimerida.gr: «Εγκαίνια Τσίπρα στο μετρό της Θεσσαλονίκης με φιέστα και νέες υποσχέσεις. Σε πανηγυρικό κλίμα τα εγκαίνια του σταθμού μετρό «Σιντριβάνι», δύο χρόνια πριν από τη λειτουργία του». in.gr: «Αυτό το έργο είναι μακέτο».

Tanea.gr: «Μετρό χωρίς τρένα/ αυτό το έργο είναι μακέτο».

Eleytherostypos.gr: «Θα λειτουργήσει το 2020. Η Θεσσαλονίκη θα γίνει πρωτεύουσα. Προεκλογική φιέστα Τσίπρα στα εγκαίνια του Μετρό χωρίς…συρμούς».

Αυτά είναι μερικά από τα πρωτοσέλιδα των ηλεκτρονικών εφημερίδων για την επίσκεψη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και για τα εγκαίνια που έκανε στον πρώτο ολοκληρωμένο σταθμό του Μετρό της πόλης ο πρωθυπουργός.

Πρόκειται για ένα έργο που έχουν υποσχεθεί όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει από τις πλάτες μας, εδώ και δεκαετίες, αλλά κανείς δεν το ολοκλήρωσε. Ο πρωθυπουργός για τους δικούς του λόγους αποφάσισε να εγκαινιάσει τον πρώτο ολοκληρωμένο σταθμό Μετρό στην πόλη κι ας μην έχει συρμούς σε κίνηση.

Βλέπουμε όμως, ότι τα Μέσα Ενημέρωσης δεν είχαν την ίδια συμπεριφορά όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισκεπτόταν στις 24 Αυγούστου του 2007 τους σταθμούς του Μετρό Περιστερίου και Αιγάλεω για να προαναγγείλει τη λειτουργία τους η οποία θα ξεκινούσε το 2009.

Όπως επίσης δεν είχαν την ίδια συμπεριφορά για τόσους άλλους πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τον Άη Στράτη, τον οποίο θα μετέτρεπε σε πράσινο νησί ο συμπαθής κατά τ’ άλλα κ. Κωστής Χατζηδάκης; Υπόσχονταν ακόμα και οι τράτες των ντόπιων ψαράδων να γίνουν πράσινες.

Οι δημοσιογράφοι όμως κρατούσαν τα προσχήματα και στέκονταν στο ύψος τους. Μπορεί να σχολίαζαν και να καυτηρίαζαν τις ακραίες υποσχέσεις των πολιτικών, αλλά πάντα στο πλαίσιο ενός δημοσιογραφικού πολιτισμού κρατώντας ένα επίπεδο.

Σήμερα βλέπουμε μια συμπεριφορά που οδηγεί σε ακραία κομματική αντιπαράθεση, χωρίς προσχήματα και φανερώνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις αυτών που δίνουν εντολές, σε όσους γράφουν όλα αυτά τα πράγματα.

Αυτός δυστυχώς δεν είναι ο ρόλος των δημοσιογράφων σήμερα. Με αυτά και μ’ αυτά οδηγηθήκαμε σαν κλάδος, στην απόλυτη απαξίωση από την κοινωνία.

Πρέπει να ξανασκεφτούμε όλοι μας σε αυτό το χώρο, πως κυρίαρχο στοιχείο δεν είναι μόνο η θέση μας σε ένα μέσο. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί κυρίως, είναι να ξαναφέρουμε τη δημοσιογραφία στη θέση που της αρμόζει και να απομονώσουμε αυτούς που την σύρουν στην απαξίωση στα μάτια της κοινωνίας. Είναι θέμα δημοκρατίας. Και πρέπει να λάβουμε όλοι μας σοβαρά υπ’ όψη, ότι δοκιμάζονται βάναυσα η δημοσιογραφία και κατ’ επέκταση η Δημοκρατία και κινδυνεύουν άμεσα. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε και να τις προστατέψουμε.

Αλλά και ο κόσμος πρέπει να σκεφτεί σοβαρά, τι κρύβεται πίσω από τέτοιες συντονισμένες επιθέσεις προς την κυβέρνηση, όποια κι αν είναι στα πράγματα. Πόσο αθώες είναι οι προθέσεις των Μέσων που εξαπολύουν τέτοιες επιθέσεις;

Όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες που σκίζουν τα ιμάτιά τους για την ενημέρωση και ξοδεύουν πακτωλό χρημάτων για επιχειρήσεις που εμφανίζονται προβληματικές, με ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων, είναι τόσο ρομαντικοί; Είναι σύγχρονοι σταυροφόροι; Εσείς τι λέτε;