Τον αντικαταστάτη της Εύας Καϊλή η οποία καθαιρέθηκε από τη θέση της πέμπτης

αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα επιλέξει με ψηφοφορία το ευρωκοινοβούλιο σήμερα Τετάρτη 18 Ιανουαρίου.

Η ευρωβουλευτής η οποία εξακολουθεί να παραμένει σε καθεστώς κράτησης, καθαιρέθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου στις 13 Δεκεμβρίου 2022, κατόπιν της έκδοσης εντάλματος σύλληψης από τις βελγικές αρχές ως ύποπτης για το σκάνδαλο διαφθοράς, γνωστό και ως Qatargate.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπήρξε αντιπρόεδρος για τους S&D από τον Ιανουάριο του 2022, δηλαδή, στα μέσα της νομοθετικής περιόδου. Η κατανομή των ευθυνών είχε αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ των τριών βασικών πολιτικών ομάδων (ΕΛΚ-S&D-Renew).

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», ο αντικαταστάτης της Καϊλή, η οποία κατηγορείται για διαφθορά, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, θα οριστεί το μεσημέρι της Τετάρτης με αρκετές πιθανότητες να σημειώνει ο Μαρκ Άνχελ, του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος του Λουξεμβούργου και υποψήφιος της κεντροαριστερής ομάδας S&D. Σημειώνεται πως όσοι ευρωβουλευτές επιθυμούσαν, είχαν προθεσμία να θέσουν υποψηφιότητα μέχρι τις 7 το απόγευμα της Τρίτης (17/01).

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η βελγική εφημερίδα, οι ομάδες των Συντηρητικών και Φιλελεύθερων αποφάσισαν να μην προτείνουν υποψήφιο. Ο Stephane Sejourne, της πολιτικής ομάδας Renew, υπογράμμισε την Τρίτη ότι, «είμαστε υπέρ της ισορροπίας που έχει προκύψει από τις ενδιάμεσες συζητήσεις και η καριέρα του Μάρκ Άνχελ είναι απολύτως σύμφωνη με αυτό που αναμένεται από έναν αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Από την πλευρά τους οι Πράσινοι/EFA και η ομάδα των ακροδεξιών ID (Identity and Democracy) έχουν προτείνει τις Gwendoline Delbos-Corfield από τη Γαλλία και Annalisa Tardino από την Ιταλία, αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για την εκλογή στη θέση του αντιπροέδρου, απαιτείται απλή πλειοψηφία, ενώ η ψηφοφορία των ευρωβουλευτών είναι μυστική.