«Τα κόμματα για να εκπληρώσουν την αποστολή τους πρέπει πρώτον∙ να έχουν σαφή ιδεολογία και σταθερό προσανατολισμό, δεύτερον∙ να διακατέχονται

από υψηλό αίσθημα ευθύνης και τρίτον∙ να είναι δημοκρατικά οργανωμένα», είχε αναφέρει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο προσυνέδριο του πρώτου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στην Χαλκιδική, το 1979. Η ανθρωποκεντρική ιδεολογία του Φιλελευθερισμού, την οποία ενστερνίζεται η Νέα Δημοκρατία θεμελιώνεται στην αξία του Ανθρώπου και στο επίκεντρο της πολιτικής της πτυχής ενυπάρχει η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου και ο σεβασμός των ατομικών και πολιτικών του δικαιωμάτων από ένα κράτος δικαίου.

Αναφέρομαι σε ένα κράτος το οποίο θα επιδιώκει την κοινωνική ευημερία μέσω της αύξησης του εθνικού πλούτου και της δικαιότερης κατανομής του εθνικού εισοδήματος, με σκοπό την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του πολίτη και την θωράκισή του από την δημαγωγία και τον λαϊκισμό, προϋποθέσεις ουσιώδεις για την λειτουργία ενός πολιτεύματος κοινωνικής πρόνοιας.

Στο οικονομικό επίπεδο, ο Φιλελευθερισμός αποσκοπεί στην απελευθέρωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην περιφρούρηση του κοινωνικού κράτους για την εδραίωση της κοινωνικής αλληλεγγύης και την εξασφάλιση των συλλογικών αγαθών. Κατ’ ουσίαν, η οικονομία οφείλει να υπηρετεί την κοινωνία, και το κράτος να δημιουργεί το θεσμικό περιβάλλον που θα ενθαρρύνει τον υγιή ανταγωνισμό και την ανάπτυξη. Η Νέα Δημοκρατία, ως κεντροδεξιά παράταξη υπήρξε και παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Φιλελευθερισμού.

Από τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή έως σήμερα λειτουργεί ως κόμμα λαϊκό, απευθυνόμενο στους πολίτες κάθε κοινωνικής κατηγορίας και θέσης. Και δικαίως εμείς οι Νεοδημοκράτες μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για την εθνική μας προσφορά αφού όλες οι μεγάλες στρατηγικής σημασίας επιλογές από την θεμελίωση της σύγχρονης δημοκρατίας και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τον σχεδιασμό των διαρθρωτικών αλλαγών που χρειάζεται η πατρίδα μας φέρουν την σφραγίδα μας.

Με βάση, λοιπόν, τον Φιλελευθερισμό που πιστεύει στην υπέρτατη αξία του ανθρώπου που λειτουργεί και δημιουργεί μέσα στην κοινωνία σε κανόνες δημοκρατίας και ελεύθερης οικονομίας, αλλά και σε ένα κράτος, όσο το δυνατό μικρότερο με ισχυρούς θεσμούς, θα πρέπει να χαράξουμε την στρατηγική εξόδου της χώρας μας από την πολυεπίπεδη αυτή κρίση που διανύουμε τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Θα πρέπει να αφουγκραστούμε την κοινωνία και τα προβλήματά της και να αναζητήσουμε λύσεις για να βρεθούμε ξανά στην πυρήνα της. Η ανάδειξη, λοιπόν, ρεαλιστικών και στοχευμένων προτάσεων πολιτικής - με επίκεντρο την ανάπτυξη και εξέλιξη του ανθρώπου - θα πρέπει να αποτελούν την ουσιαστική μας επιδίωξη δίνοντας μια μάχη ιδεών έναντι του κρατισμού, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας που επικρατούν σήμερα. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα ουσιώδες μεταρρυθμιστικό σχέδιο, μια νέα συμφωνία Αλήθειας, για ένα κράτος δικαίου, κοινωνικής δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας, το οποίο θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην πολιτική και τους πολιτικούς.

Σε αυτή την διαδρομή η εφαρμογή των βασικών αρχών του κοινωνικού Φιλελευθερισμού και του πατριωτισμού και κυρίως η εφαρμογή ενός φιλελεύθερου πολιτικού προγράμματος με ουσιαστικό κοινωνικό περιεχόμενο και πυρήνα του τον σεβασμό στην αξία του ανθρώπου και την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης συνιστούν τον ακρογωνιαίο λίθο. Επομένως, μας ενδιαφέρει και μας αφορά η οικοδόμηση της Ελλάδας του 21ου αιώνα, η οποία θα επαναφέρει την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση στην ελληνική κοινωνία, προσδίδοντας στον πολίτη την αίσθηση της οικονομικής ασφάλειας και της κοινωνικής ευημερίας και αναμορφώνοντας την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Βαρβάρα Ψυχούλα – Κοντογιάννη

MSc Διεθνολόγος – Πολιτικός Επιστήμων - Βιβλιοθηκονόμος

Πολιτεύτρια της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Αθηνών