Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο νέας αύξησης της τιμής ρου ρεύματος. Αυτό προκύπτει επί της ουσίας από τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη. Ο κ. Σταθάκης,

απαντώντας σε ερώτηση στον ραδιοφωνικό σταθμό News247 για το αν θα υπάρξει αύξηση, απάντησε πως «τα CO2 (δικαιώματα εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου), όπως ξέρετε, πιέζουν λίγο την κατάσταση. Θα αφήσουμε να περάσουν τρεις-τέσσερις μήνες για να δούμε τις διακυμάνσεις και τον αντίκτυπο που έχουν, κι αν δεν υποχωρήσουν οι τιμές, θα δούμε τι θα κάνουμε».

Βέβαια για την ίδια ακριβώς ερώτηση, το υπουργείο Ενέργειας υποστηρίζει πως ο υπουργός απάντησε απλά… «όχι». Απο΄κει και πέρα, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «η ΔΕΗ έχει πιέσεις, αλλά δεν είναι ζημιογόνα» ενώ ανήγγειλε ότι στο τέλος του μήνα, θα δημοσιοποιηθεί το εθνικό ενεργειακό σχέδιο το οποίο θα προβλέπει σταδιακή αποκλιμάκωση του λιγνίτη, με γνώμονα τους υψηλούς περιβαλλοντικούς στόχους του 2030, που προβλέπουν συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών κατά 32% για το σύνολο της κατανάλωσης στην Ελλάδα.

Επανέλαβε ότι η απόφαση για την εξαγορά της εταιρείας EDS από τη ΔΕΗ, ελήφθη με βάση τις διεθνείς πρακτικές και μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ και για τα χρέη της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ ανέφερε ότι έχει γίνει ρύθμιση αλλά δεν εξυπηρετείται ομαλά τους τελευταίους μήνες. «Μέχρι τον Μάρτιο τουλάχιστον δεν θα έχουμε πρόβλημα με τους ΑΝΕΛ» Αναφερόμενος στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τις διαφορετικές θέσεις των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός επισήμανε: «Το επίμαχο θέμα, στο οποίο είναι καταγραμμένη η διαφωνία των δύο εταίρων, έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Μάρτιο, άρα θεωρώ ότι μέχρι τότε είναι απόλυτα ασφαλής η συνέχιση της κυβέρνησης με τη σημερινή δομή.

Η πρόταση δυσπιστίας είναι ευπρόσδεκτη, αλλά δεν έχει καμία πιθανότητα να επιτύχει. Από τις 11 Ιανουαρίου και μετά, η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, αλλά τεκμαίρω ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει 151 βουλευτές». Σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεχίσει με κυβέρνηση μειοψηφίας μετά τον Μάρτιο, απάντησε: «Είναι πολιτική απόφαση τι θα κάνει, αλλά από διαδικαστική άποψη, δηλαδή με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει μέχρι το τέλος της τετραετίας». Ο υπουργός επανέλαβε τέλος την εκτίμηση ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν.