«Η κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι δραματική  για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις

και δεν οφείλεται μόνο από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πόλεμος επιδείνωσε την κατάσταση...Εδώ και ένα χρόνο έχει ξεκινήσει αυτό το ράλι ακρίβειας στην ενέργεια και οι συνεχείς ανατιμήσεις  στα είδη πρώτης ανάγκης. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εδώ και ένα χρόνο μιλάμε για τα θέματα τα ενεργειακά και για κρίση ακρίβειας. Δεν μας άκουγε ο κ. Μητσοτάκης. Πέρασε πολύς καιρός για να παραδεχτεί ότι υπάρχουν αυξήσεις και υπερκέρδη. Συγκεκριμένο καρτέλ φυσικού αερίου κερδίζει.

Σχετικά με το θέμα ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας της χώρας μας, έπρεπε και πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα από την κυβέρνηση. Να υπάρχει ολιστικό σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και  εκτός των άλλων πχ. να μην ανοίγουν τα καταστήματα την Κυριακή, να πυκνώσουν τα Μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ. 

Ο κ. Μητσοτάκης όμως εξήγγειλε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση χωρίς πρόγραμμα κλείνοντας λιγνιτικές μονάδες, δένοντάς μας στο φυσικό αέριο. Τώρα η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει λιγνιτικές μονάδες οι οποίες βεβαια είναι εγκαταλελειμμένες εδώ και πολύ καιρό  και χρειάζεται χρόνος και διαδικασίες για να ξαναλειτουργήσουν. Το σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα ΕΣΕΚ του ΣΥΡΙΖΑ περιλάμβανε σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη και παράλληλη ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Στην Ευρωζώνη έχουμε 32% ενεργειακό πληθωρισμό ενώ στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει το 61%. Πάντα για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κάποιος άλλος φταίει. Ως προς την πανδημία στην χώρα μας  έχουμε ξεπεράσει τις 31.000 θανάτους, πρωταθλητές στην Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατομμύριο από covid, όμως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφάσισε η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας να γίνει εβδομαδιαία και δεν παίρνει μέτρα θωράκισης της Δημόσιας Υγείας.

H κυβέρνηση μιλάει για ΑΠΕ αλλά εδώ και χρόνια καθυστερεί το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ  και με την πολιτική της δυσφημεί τις ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας,  δημιουργώντας αντιδράσεις σε τοπικές κοινωνίες. Τέλος, ως προς την εργασία και την ανεργία, να υπογραμμίσω ότι υπάρχει εργασιακή ζούγκλα η οποία εισήχθη και με τον νόμο του κ. Χατζηδάκη, ενώ  δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις   και  υποβαθμίστηκε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.»