Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική

Συμμαχία, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με θέμα το σ/ν του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού».

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με θέμα το σ/ν του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού».

 

 

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

 

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, κύριε Υπουργέ, να έχουμε καλή χρονιά. Εύχομαι σύντομα να βρεθούμε δια ζώσης, όταν βέβαια η επιδημία και η υγειονομική κατάσταση το επιτρέψει. Κύριε Υπουργέ, καλή θητεία στο καινούργιο Υπουργείο.

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι ο Πρωθυπουργός, ο κύριος Μητσοτάκης, μίλησε για μια μεγάλη μεταρρύθμιση και με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου για το Α.Σ.Ε.Π.. Θεωρούμε, όμως, ότι δεν πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Μεταρρύθμιση ήταν, όντως, ο νόμος Πεπονή, το 1994. Αναφέρθηκαν οι συνάδελφοι, δεν θα επαναλάβω τη σημασία αυτού του νόμου, που έβαλε ένα φρένο, κατά κάποιο τρόπο, στην κομματοκρατία, στη ρουσφετολογία και στον τρόπο διορισμού στο Δημόσιο.

Θα υπενθυμίσω ότι από το 2019, με τον νόμο 4622/2019, υπήρχε συγκεκριμένος προγραμματισμός προσλήψεων. Οι δε γραπτοί διαγωνισμοί που προβλέπονται και σε αυτά, τα οποία συζητάμε σήμερα, ήταν κάτι, το οποίο, ειδικά από τον νόμο Πεπονή, από τότε προβλέπετο. Είχε επιτευχθεί μέσα σε σκληρά μνημονιακά χρόνια η αντιστοιχία ένα προς πέντε, πέντε υποχωρούντες μία πρόσληψη και βγαίνοντας από τα μνημόνια να ισχύσει από, το 2018 – 2019, το ένα προς ένα. Ένας αποχωρεί, ένας προσλαμβάνεται. Τώρα δεν ξέρω, κύριε Υπουργέ, κύριε Βορίδη, αν συμφωνείτε σε αυτό.

Έχω και κάποια γενικότερα ερωτηματικά. Πώς βλέπει η Κυβέρνηση το Δημόσιο;

Αυτό, δυστυχώς, το είδαμε και μέσα από τον χειρισμό της πανδημίας που είναι ένα σοβαρό ζήτημα, ένα μεγάλο πρόβλημα παγκόσμια, αλλά φυσικά και στη χώρα μας, όταν δεν προχωρείτε σε κάποιες προσλήψεις στο Δημόσιο. Και, μάλιστα, δεν είναι κινδυνολογία ή απλά μια κουβέντα που λέγεται από την Αντιπολίτευση, ακόμα και στελέχη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν τοποθετηθεί δημόσια: «Τι να τις κάνουμε τις προσλήψεις στο Δημόσιο, στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας τώρα λόγω πανδημίας; Τι θα τους κάνουμε όλους αυτούς μετά;» Αυτό δείχνει μία αντίληψη, την οποία έχει η Νέα Δημοκρατία στην παιδεία και στην υγεία και σε μια σειρά τομείς. Καταλαβαίνουμε όλοι πως είναι το Δημόσιο και πως το αντιμετωπίζει.

Προχωρείτε αυτή τη στιγμή με ένα παρελθόν 18 μηνών διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με σωρεία προσλήψεων εκτός Α.Σ.Ε.Π. λόγω εκτάκτων αναγκών, χρησιμοποιώντας την πανδημία. Η έκτακτη ανάγκη, όντως είναι μια καινούργια υπόθεση, αχαρτογράφητη σε μεγάλο βαθμό, που δεν την περιμέναμε. Σαφώς, είναι ένα παγκόσμιο γεγονός.

Προχωρείτε, όμως, και στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος «βλέποντας και κάνοντας».

Κάνατε προσλήψεις, διαχειριστήκαμε την πανδημία, διαχειρίζεστε τις φυσικές καταστροφές με τη λογική του βλέποντας και κάνοντας. Συγκεκριμένα, μιλάω για την Πολιτική Προστασία. Στην Πολιτική Προστασία, εκτός από το ότι ο νόμος που ψήφισε η Κυβέρνηση, τον Φεβρουάριο του 2020, μπήκε στην άκρη, δεν είναι σε ισχύ με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης, λόγω πανδημίας, πάλι, έγιναν νομοθετικές παρεμβάσεις για 26 προσλήψεις στην πολιτική προστασία. Από την άλλη μεριά, 192 προσλήψεις με την προκήρυξη της 30/9/2020, υπ’ αριθμόν 10439, με σχέση εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ., για 8 μήνες. Οι υποψήφιοι υπεβλήθησαν σε δοκιμασία προφορικής συνέντευξης από Τριμελή Επιτροπή Διενεργείας Διαγωνισμού, εξέταση της προσωπικότητάς τους, χωρίς τη συμμετοχή του Α.Σ.Ε.Π.. Μάλιστα, η δοκιμασία της συνέντευξης είχε διπλάσια μοριοδότηση σε σχέση με τα τυπικά προσόντα, δηλαδή, 40% με προφανή στόχο την πριμοδότηση ημετέρων.

Έτσι, βλέπετε εσείς το Δημόσιο.

Περιστασιακά, όταν υπάρχει ανάγκη, με διαδικασίες που δεν είναι διαφανείς, γιατί το ΑΣΕΠ ουσιαστικά διασφαλίζει πάρα πολλά πράγματα και βέβαια, δεν είναι μόνο στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη, αλλά και σε άλλα υπουργεία. Είναι μία γενικότερη αντίληψη που έχετε. Ακόμα και στον ΟΦΥΠΕΚΑ και θα αναφερθώ συγκεκριμένα στον καινούργιο οργανισμό που κάνατε, αφού καταργήσατε τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, με ό,τι συνέπειες για το περιβάλλον -το καταλαβαίνουμε, δεν έχω και χρόνο- υπάρχει πρόσκληση ενδιαφέροντος για απόσπαση 38 δημοσίων υπαλλήλων, οι 24 από τους οποίους θα είναι στις μονάδες διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, αυτό το καινούργιο σχήμα που κάνατε, τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δουλεύουν και δέκα και δεκαπέντε χρόνια στους φορείς και οι οποίοι, αν και είχε δεσμευτεί ο κύριος Χατζηδάκης ότι θα μοριοδοτηθούν, κατά κάποιο τρόπο, για να μπορέσουν να προσληφθούν οριστικά -είναι ένα θέμα που είναι δύο δεκαετίες τώρα- βλέπουμε ότι και σε αυτό δεν συμμετέχουν, ενώ η στελέχωση αυτού του νέου οργανισμού του δημόσιου γίνεται από έξω, από την αγορά, εκτός ιεραρχίας δημοσίου, με βάση κάποια συγκεκριμένα κριτήρια και λοιπά.

«17 μήνες διακυβέρνησης ΝΔ, συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας προκειμένου να παρακαμφθεί το ΑΣΕΠ για την πραγματοποίηση αναξιοκρατικών προσλήψεων στο δημόσιο, παράλληλα με το μπαράζ διορισμών αποκλειστικά κομματικών προϊσταμένων, διευθυντών και διοικήσεων σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα», ο τίτλος ερώτησης που καταθέσαμε 61 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 3 Δεκεμβρίου, όπου αναφέρουμε συγκεκριμένα όλες αυτές τις παραβιάσεις της νομοθεσίας, τις έκτακτες συνθήκες, όπως ονομάζονται -δεν διαφωνώ ότι είναι έκτακτες, αλλά και στις έκτακτες συνθήκες υπάρχουν διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο- με σωρεία προσλήψεων. Εδώ θα πω, κύριε Πρόεδρε ότι στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου μπήκα χθες να δω λεπτομερώς την ερώτηση και δεν υπάρχει ερώτηση. Υπάρχουν μόνο οι απαντήσεις δύο ή τριών από τα 20 υπουργεία στα οποία απευθυνόταν η ερώτηση. Πιστεύω ότι είναι κάποιο λάθος, παράλειψη υπηρεσιών της Βουλής, αλλά θα ήθελα να το δείτε και εσείς και να διορθωθεί. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν ερωτήσεις στο site της Βουλής και να υπάρχουν μόνο οι απαντήσεις των υπουργείων. Πιστεύω ότι είναι λάθος.

Στο επιτελικό σας κράτος, ήδη με την απόφαση 147 του 2020 το Σ.τ.Ε. έβαλε σημαντικές αντιρρήσεις για το νόμο για το επιτελικό κράτος. Έχουμε μία σωρεία παραβίασης διοικητικής ιεραρχίας, κομματικά υπηρεσιακά συμβούλια, καθώς και επιλογές προϊσταμένων. Η κυβέρνηση σας, η κυβέρνηση των αρίστων, έχει καταφέρει να μειώσει προσόντα σε μετακλητούς και συνεργάτες υπουργών και αυτό δείχνει πώς αντιλαμβάνεστε -επιτρέψτε μου- και την αριστεία.

Κλείνοντας επειδή δεν θέλω να πω περισσότερα, ίσως στην Ολομέλεια μας δοθεί η δυνατότητα, πρέπει κύριε Υπουργέ να σκύψουμε με σοβαρότητα στο θέμα των τριτέκνων. Έχουμε την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων, καθώς και των Τριτέκνων Αττικής που βάζουν κάποια ζητήματα με σοβαρό θέμα ότι από τις ειδικές κατηγορίες είναι η μόνη κατηγορία που έχει ηλικιακό όριο και ημερομηνία λήξης, όσον αφορά στη μοριοδότηση. Γνωρίζω ότι το θέμα των τριτέκνων είναι ένα μεγάλο ζήτημα, που πρέπει σοβαρά να ασχοληθούμε και με τη λογική του δημογραφικού, που είναι ένα ζήτημα, αλλά τουλάχιστον αυτό το αίτημά τους, θα έλεγα, κύριε Υπουργέ, να το δείτε, να το κάνετε δεκτό.

Αυτά ήθελα να πω και τα υπόλοιπα πιστεύω ότι θα τα πούμε στην Ολομέλεια. Ευχαριστώ.​