Του Αντώνη Δεωνά :

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, τείνει να εξελιχθεί στο άμεσο μέλλον σε μια υγειονομική βόμβα, που είναι έτοιμη να εκραγεί από στιγμή σε στιγμή.

Το ζητούμενο είναι σε ποιανού τα χέρια θα εκραγεί. Όπως όλα δείχνουν, δεν θα εκραγεί στα χέρια της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, αλλά στα χέρια της επόμενης διοίκησης.

Τα πράγματα έχουν μεθοδευτεί με τέτοιο τρόπο ώστε η σημερινή απόλυτη ανυπαρξία σχεδιασμού και πρωτοβουλιών γι’ αυτό το φλέγον ζήτημα, να μην ξεσπάσει μέχρι τις περιφερειακές εκλογές, αλλά περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα. Τόση είναι η παράταση ζωής που έχει πάρει ο ΧΥΤΑ της Φυλής μετά τις επιπρόσθετες παρεμβάσεις να θάβονται σκουπίδια πάνω στα σκουπίδια με τεράστιους κινδύνους, τόσο περιβαλλοντικούς, όσο και απώλειας ζωών εργαζομένων στην περιοχή.

Οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ο υπέρ κορεσμένος ΧΥΤΑ Φυλής, ετοιμάστηκε για να υποδεχθεί ακόμα 2.000.000 τόνους σκουπιδιών. Δηλαδή τα απορρίμματα της Αττικής το πολύ για ένα χρόνο. Και μετά; Τι έχει σχεδιαστεί από την περιφέρεια για μετά; Τίποτα!

Εδώ και καιρό η Περιφέρεια περιφέρει ένα υποτιθέμενο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων το οποίο ονομάζει ΠΕΣΔΑ. Είναι ένα σχέδιο μελέτης, το οποίο μάλλον είναι γραμμένο στο ποδάρι και έχει διάφορες σκέψεις που μοιάζουν, πλίνθοι κέραμοι ατάκτως ερριμμένα.

Καμία σοβαρή πρόταση πλην διαφόρων πυροτεχνημάτων που πέφτουν κατά καιρούς στο τραπέζι για να θολώσουν τα νερά και να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Προσφάτως ακούστηκε η πρόταση για δημιουργία μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στον Ασπρόπυργο με καύση των σκουπιδιών. Μετά τις έντονες αντιδράσεις του Δημάρχου Ασπροπύργου, η Περιφέρεια έσπευσε με ανακοίνωσή της να διαψεύσει κάτι τέτοιο.

Ο άλλος σχεδιασμός που κυοφορείται από την Περιφέρεια, είναι η δημιουργία δύο μονάδων στην Ανατολική και στη Δυτική Αττική. Αλλά όσοι γνωρίζουν τα πράγματα, μιλάνε ουσιαστικά για μια μονάδα στη Δυτική Αττική που θα υποδέχεται όλα τα απορρίμματα του λεκανοπεδίου. Με αυτή την προοπτική αντιδρούν οι Δήμοι της Δυτικής Αττικής. 

Οι προτάσεις του σχεδίου της Περιφέρειας ήταν ουσιαστικά η ταφή των απορριμμάτων σε παλιά λατομεία του λεκανοπεδίου. Λύση ακατάλληλη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά όμως, ο καιρός περνά και το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, παραμένει άλυτο εδώ και τριάμιση χρόνια ενώ κινδυνεύουμε να ζήσουμε συνθήκες Νάπολης, αφού ο ΧΥΤΑ Φυλής θα αντέξει λιγότερο από ένα χρόνο. Οδεύουμε όμως προς τις εκλογές για νέα διοίκηση στην Περιφέρεια και όπως όλα δείχνουν θα οδηγηθούμε σε νέα επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής.
 

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά και μένουν εδώ και καιρό αναπάντητα, όπως:
 

1. Πότε θα κλείσει η ΟΕΔΑ τη Φυλή, όπως είχαν υποσχεθεί; 

2. Σε ποια λατομεία σκοπεύει να κάνει η περιφέρεια τη διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής; 

3. Τι θα απογίνει με το ολοκληρωμένο έργο στο Γραμματικό; 

4. Την τετραετία που πέρασε, κατά πόσο μειώθηκαν οι προς ταφή ποσότητες απορριμμάτων; 

5. Αυτό το υποτυπώδες πρόγραμμα του ΠΕΣΔΑ για την Αττική, σε πόσο χρόνο θα ολοκληρωθεί; 

6. Τι θα γίνει με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις που έχουν διασφαλιστεί για τη χρηματοδότηση έργων και κινδυνεύουν να χαθούν. 

7. Για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος έχει υπολογιστεί ότι πρέπει να εκπονηθούν νέες μελέτες, να εκδοθούν νέες εγκρίσεις, νέες αδειοδοτήσεις, νέες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Να βρεθούν νέοι χώροι κατάλληλοι προς χρήση. Εάν χρειαστεί να γίνουν απαλλοτριώσεις και φυσικά να μην υπάρξουν ενστάσεις για να ολοκληρωθούν τα έργα σε «σύντομο χρονικό διάστημα».

8. Πώς οι δήμοι θα υποστηρίξουν αυτό το καινοφανές μοντέλο, όταν σήμερα και μετά βίας συντηρούν το σημερινό σύστημα αποκομιδής. 

9. Πώς θα τονωθεί η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, όταν ακυρώνοντας τους διαγωνισμούς η Περιφέρεια στέλνει το μήνυμα ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ανεπιθύμητες στην Αττική.