Με ευρύτερη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε επί της Αρχής από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής

το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον πολιτικό γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής στις Επιτροπές τα σχέδια νόμου ψηφίζονται από τους εισηγητές και αγορητές των κομμάτων και όχι από τους βουλευτές – μέλη τους.

Συνεπώς, κατά την ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δεν καταγράφηκαν οι αντιδρώντες βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ , Nέα Αριστερά που μαζί με την Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν το νομοσχέδιο. Αντίθετα καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη. 

Στις τρείς συνεδριάσεις της Επιτροπής, πάντως, κανείς από τους διαφωνούντες βουλευτές από τα τρία μεγάλα κόμματα που έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν ή θα απέχουν της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια δεν θέλησε να εμφανιστεί στην Επιτροπή για να εκφράσει την αντίθεσή του.

Στην Ολομέλεια το σχέδιο νόμου αναμένεται να τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία. Η Ελληνική Λύση ήδη ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει το σχετικό αίτημα περιμένοντας όμως τουλάχιστον μια ακόμα κοινοβουλευτική ομάδα να συντρέξει καθώς διαθέτει 12 μόνο βουλευτές και δεν συμπληρώνει τους ελάχιστους 15 που απαιτείται για να γίνει αποδεκτό το αίτημα. Το ΚΚΕ προς ώρας κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το εάν θα καταθέσει αίτημα διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η ΝΙΚΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή να δει εάν το ΚΚΕ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, οπότε δεν θα είναι απαραίτητη η δική της συμβολή. Την ίδια στάση του “περιμένουμε και βλέπουμε” φαίνεται να τηρούν και οι Σπαρτιάτες. Σε κάθε περίπτωση η διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια θεωρείται δεδομένη.