Το πρόβλημα της εγκατάλειψης των δεσποζόμενων ζώων είναι μια θλιβερή πραγματικότητα

με μεγάλες διαστάσεις σε πολλά αστικά κέντρα όσο και σε τοπικό επίπεδο. Εχει επιβεβαιωθεί πως ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το ποσοστό εγκατάλειψης δεσποζόμενων ζώων από τους Ιδιοκτήτες τους.

Για να περιοριστεί το φαινόμενο, η Πολιτεία θέσπισε ειδικές διατάξεις ( Ν.4039/2012) που απευθύνονται στους Ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων με σκοπό τη μείωση του ποσοστού εγκατάλειψης, γεγονός που δημιουργεί αδέσποτα ζώα.

Ποιές είναι οι υποχρεώσεις των Ιδιοκτητών :

  • μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου πριν αυτό εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο μηνών από τη γέννησή του ή ενός μήνα από την εύρεση/απόκτησή του, κατά περίπτωση,
  • δηλώνει μέσα σε 5ημέρες την απώλεια του ζώου σε κτηνίατρο που έχει πιστοποιηθεί και είναι χρήστης της διαδικτυακής βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους (ΔΗΒΔ)
  • απευθύνεται σε πιστοποιημένο κτηνίατρο-χρήστη της ΔΗΒΔ για την επικαιροποίηση οποιασδήποτε μεταβολής αφορά την ιδιοκτησία του ζώου (π.χ. ονοματεπώνυμο ιδιοκτήτη, διεύθυνση, τηλέφωνο, αλλαγή ιδιοκτήτη κ.ά.) ή το ζώο (π.χ. θάνατος) εντός 15 ημερών από τη μεταβολή
  • σε περίπτωση που επιθυμεί να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς, γνωστοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου του τόπου της κατοικίας του την πρόθεσή 5του αυτή και το παραδίδει σε αυτόν,λαμβάνοντας αντίγραφο της μεταβολής της εγγραφής του ζώου στη ΔΗΒΔ, όπου θα αναφέρεται ο Δήμος ως προσωρινός κάτοχος του αδέσποτου πλέον ζώου
  • προσκομίζει ή αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου

Ο Δήμος Μεταμόρφωσης μέσω της εφαρμογής "ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΔΗΜΟΥ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ" δίνει τη δυνατότητα στους Ιδιοκτήτες να δηλώσουν στο Δήμο, με ηλεκτρονικό τρόπο, εύκολα και χωρίς τη φυσική τους παρουσία το ζωάκι τους.

Συνδεθείτε στο σύστημα από ΕΔΩ και δηλώστε το ζωάκι σας απλά επισυνάπτοντας την ταυτότητά σας και το αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης, που λάβατε από τον Κτηνίατρο

Υποχρεώσεις των Ο.Τ.Α :

Ανάλογες υποχρεώσεις απέναντι κυρίως στην προστασία των Αδέσποτων Ζώων έχουν κι οι Δήμοι.
Κύριο μέλημα των Διοικήσεων ΟΤΑ είναι είναι η περισυλλογή, η προστασία, η στέγαση και η φροντίδα όλων των αδέσποτων ζώων όπου περιφέρονται στους δρόμους είτε μόνα είτε σε αγέλες, νηστικά και χωρίς καμία υγειονομική περίθαλψη γεγονός που τα καθιστά επικίνδυνα για την σωματική ακεραιότητα και τη δημόσια υγεία των ανθρώπων.
Οι Δ¨ημοι οφείλουν να φιλοξενούν ή να συμμετέχουν σε δράσεις με προγράμματα στείρωσης ώστε να περιοριστούν οι γέννες, η κοινωνική επανένταξη των ζώων σε ανάδοχες οικογένειες αλλά και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στο συγκεκριμένο θέμα.Ο Δήμος Μεταμόρφωσης :

  1. Καλεί τους Δημότες που θα εντοπίσουν αδέσποτο ζώο να το δηλώσουν άμεσα στην Υπηρεσία. Η δήλωση μπορεί να γίνει πανεύκολα, ηλεκτρονικά με τους τρόπους που διατίθονται ΕΔΩ . Η δήλωση μπορεί να γίνει μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου (πλατφόρμα Intelligent City), ή μέσω της εφαρμογής FixMyCity, όπου ο δημότης επιλέγει κατηγορία "Αδέσποτα Ζώα" και την Υποκατηγορία που αντιστοιχεί στην πείπτωσή του, υποβάλλοντας τη δήλωσή του, στην οποία μπορεί να επισυνάψει και φωτογραφικό υλικό.
     
  2. Καλεί του Δημότες που υιοθέτησαν ή τους χαρίστηκε ή προμηθεύτηκαν ένα κατοικίδιο, να ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες όπως αυτές περιγράφηκαν παραπάνω , δηλώνοντας στη συνέχεια, το κατοικίδιό τους στο Δήμο Μεταμόρφωσης.

Θέλετε περισσότερες Πληροφορίες;

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΡΟΛΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ Ε-mail
Ρούσσου Ελένη Προισταμένη Τμήματος 213 - 2012989 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Δημητροκάλη Παναγιώτα Υπάλληλος Τμήματος 213 - 2012989 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.