Του Αντώνη Δεωνά

Κάθε χρόνο μια από τα ίδια. Γιορτάζουμε την  «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος», αλλά αντί να προστατεύσουμε το Περιβάλλον, κοιτάμε να το εξοντώσουμε.

Κάθε χρόνο με τον χειρότερο τρόπο! «Παγκόσμια Ημέρα Υποκρισίας» έπρεπε να λέγεται και όχι «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος». Δεν έχουμε καταλάβει ότι με την συμπεριφορά και την αδιαφορία μας, εξοντώνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, αλλά και τις επόμενες γενιές; Όλοι μιλάνε για το περιβάλλον και δεν κάνουν τίποτα γι αυτό. Καίνε δάση, καίνε σκουπίδια, πετάνε απόβλητα όπου βρούν, μολύνουν τη θάλασσα, τα ποτάμια, τον υδροφόρο ορίζοντα, τον αέρα που αναπνέουμε και δεν κάνουμε τίποτα για να σταματήσει αυτό. Σαν να θέλουμε οικειοθελώς, να επισπεύσουμε το θάνατό μας!

Η ρύπανση του περιβάλλοντος και κατ επέκταση η ρύπανση της ατμόσφαιρας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σκοτώνει 800 ανθρώπους την ώρα ή 13 το λεπτό, δηλαδή τρεις φορές περισσότερους από τον ετήσιο αριθμό των θυμάτων της φυματίωσης, της ελονοσίας και του AIDS μαζί. Ανάμεσα στις πέντε κυριότερες πηγές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι η καύση των γεωργικών απόβλητων, η καύση απόβλητων σε εξωτερικούς χώρους και η υγειονομική ταφή οργανικών απόβλητων.

* Η φωτογραφία με το δένδρο είναι από περιβάλλοντα χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής.