Τα εστιατόρια στο Ώστιν του Τέξας θα πρέπει να υιοθετήσουν νέα, βιώσιμα μέτρα κατά της σπατάλης τροφίμων. Σύμφωνα με έναν νέο νόμο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου, τα τοπικά εστιατόρια πρέπει τώρα να απορρίπτουν τρόφιμα με υπεύθυνο τρόπο.

Οι επιχειρήσεις ενθαρρύνονται να επιλέξουν από μια ποικιλία επιλογών, μεταξύ των οποίων είναι η δωρεά αγαθών που δεν καταναλώνονται, η αποστολή υπολειμμάτων σε φάρμες ή η κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων, ώστε τα ανεπιθύμητα τρόφιμα να μην καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν επίσης συμπληρωματική κατάρτιση σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων τροφίμων με γνώμονα τη φροντίδα του περιβάλλοντος.

Ο νέος νόμος είναι ένας σημαντικός καταλύτης για την δέσμευση του Τέξας περί μηδενικής σπατάλης μέχρι το 2040, και περιλαμβάνει επίσης δευτερεύουσες πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση των μέτρων ανακύκλωσης και τη διαφύλαξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

«Η πόλη δεσμεύεται να βοηθήσει τις μεγάλες και τις μικρές επιχειρήσεις να βρουν οικονομικά αποδοτικές λύσεις και να δημιουργήσουν προγράμματα εκτροπής απορριμμάτων, ώστε να εξασφαλίσουν ότι τα τρόφιμα και άλλα οργανικά υλικά θα χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα κατά την εκπλήρωση των υποχρεωτικών διατάξεων», δήλωσε ο Σαμ Ανγκούρι, προσωρινός Διευθυντής για την Ανάκτηση Πόρων του Ώστιν.

Σύμφωνα με μελέτες της τοπικής αυτοδιοίκησης, η κοινότητα πρέπει να εκτρέψει περισσότερο από το 90% των απορρίψεων από την καύση ή την υγειονομική ταφή, προκειμένου να μετατραπούν οι φιλοδοξίες μηδενικών αποβλήτων του Τέξας σε πραγματικότητα. Κυβερνητική έρευνα του 2015 αποκαλύπτει ότι περίπου το 37% των σκουπιδιών που αποστέλλονται σε υπερφορτωμένους χώρους υγειονομικής ταφής είναι οργανικό, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε εύκολα να λιπασματοποιηθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί, ώστε να μη βλάψει το περιβάλλον, αλλά να το ωφελήσει.

Τα τρόφιμα στους χώρους υγειονομικής ταφής διασπώνται και παράγουν μεθάνιο, ένα ιδιαίτερα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, και σηματοδοτούν τη σπατάλη του νερού, της γης, της ενέργειας, των χρημάτων, του εργατικού δυναμικού και των άλλων πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή, την επεξεργασία, τη διανομή και την αποθήκευση αυτών των τροφίμων.

Το Ώστιν είναι η τελευταία αμερικανική πόλη μετά τη Νέα Υόρκη, το Σιάτλ και το Σαν Φρανσίσκο, που αναπτύσσει το δικό της πρόγραμμα ανακατεύθυνσης απορριμμάτων τροφίμων.