Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστηρίζει έξι δήμους της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά στην εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Διαλογής

στην Πηγή, ανακύκλωσης  και κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων (αποφάγια, κλαδέματα κ.λπ.), επιταχύνοντας τη μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία.

Το πιλοτικό πρόγραμμα αφορά τους Δήμους Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας και Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ρέντη, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, οι οποίοι αποτελούν το 11,8% του συνολικού πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής, ενώ συμμετέχουν κατά 10,7% στη συνολική παραγωγή των αστικών αποβλήτων.

Η διαλογή στην πηγή αποτελεί σημαίνουσα στρατηγική με καθοριστικό το ρόλο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και αφορά το 50% των παραγόμενων αστικών απορριμμάτων και στοχεύει ανάκτηση οργανικών υλικών μεγάλης καθαρότητας για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού (κομπόστ) υψηλής ποιότητας στις εγκαταστάσεις του ΕΔΣΝΑ.

Ο Δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Δεν πρέπει να μηρυκάζουμε και να παίζουμε ένα blame game ανάμεσα στα επίπεδα διακυβέρνησης. Αυτό που πρέπει, και κάνω μια έκκληση στον Τύπο, είναι να μιλήσει και να ενημερώσει την κοινωνία για την αναγκαιότητα να προχωρήσουμε την ολοκληρωμένη ανακύκλωση, γιατί μπορούμε να αλλάξουμε την σημερινή κατάσταση. Με πολύ λιγότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Η Ελλάδα είναι 20 με 30 χρόνια πίσω, με ευθύνη όλων μας. Όλοι όσοι κάνουμε την προσπάθεια, θα τη συνεχίσουμε. Εκβραχισμό κάνουμε, αλλά στον εκβραχισμό χρειαζόμαστε εσάς για να βάζετε το δυναμίτη. Όχι για να κλείνουν οι δρόμοι, αλλά για ν’ ανοίγουν οι δρόμοι».