Προσκλητήριο σε όλα τα στελέχη της ΝΔ να σταθούν «στο πλευρό του Κυριάκου σε αυτή την αποφασιστική μάχη» απηύθυνε ο Κώστας Καραμανλής από το συνεδριακό

κέντρο Ιωάννης Βελλίδης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ, στην οποία παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης.

Ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι Έλληνες έχουμε ανάγκη να ανορθώσουμε την αυτοεκτίμησή μας. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι μια ισχυρή κυβέρνηση με ξεκάθαρο πρόγραμμα και ορίζοντα τετραετίας. Μόνο η παράταξή μας μπορεί να την προσφέρει», προσφέροντας πλήρη πολιτική στήριξη στον πρόεδρο της ΝΔ. «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αναλάβει το δύσκολο, αλλά εθνικά αναγκαίο έργο της εθνικής ανασυγκρότησης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καραμανλής παραδέχθηκε ότι «κάναμε και λάθη και αδυναμίες έχουμε, όμως στις θεμελιώδεις μας αρχές και αξίες μείναμε σταθεροί. Υπηρετούμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό από τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με διορατικότητα, σιδηρά υπομονή και αποφασιστικότητα απέναντι σε εξωτερικές αντιξοότητες οδήγησε τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια». 

«Το κρίσιμο καλοκαίρι του '15 η ΝΔ κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Μετά το πρώτο εξάμηνο του '15 και την τότε κυβέρνηση σε αποσύνθεση, η ΝΔ όρθωσε το ανάστημά της και κράτησε τη χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά, χωρίς κομματικό συμφέρον, σε βάρος του κομματικού συμφέροντος» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε πως «θέλουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, πιστεύουμε στο Διεθνές Δίκαιο, στον διάλογο και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν μας πτοούν, επιστρέφονται στον αποστολέα τους, δεν γίνονται δεκτές». «Όποιες πιέσεις, από όπου κι αν προέρχονται, όταν προσκρούουν στο εθνικό μας συμφέρον, δεν γίνονται δεκτές», είπε.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «ορθώς η ΝΔ την επέκρινε και την καταψήφισε». «Λυπάμαι γιατί δεν αξιοποιήθηκε το κεκτημένο που πετύχαμε στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008» υπογράμμισε.