Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Ο αντισυμβατικός - αιρετικός δημοσιογράφος Ανδρέας Ρουμελιώτης, θα είναι υποψήφιος με ένα κόμμα που του αρμόζει γάντι, το ΜέΡΑ 25, του Γιάνη Βαρουφάκη.

Κατεβαίνει στις εκλογές με το ΜέΡΑ 25 στο Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών και θα διεκδικήσει την ψήφο από τους πολίτες των δήμων Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Ίλιον, Πετρούπολης, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω και Αγίας Βαρβάρας. Ίσως να μην μπορούσε να ταιριάξει αυτό το ασυμβίβαστο πνεύμα, με κάποιο άλλο κόμμα. Ίσως να μην ταίριαζε και στο ΜέΡΑ25, αν αυτό ήταν κόμμα εξουσίας.

Ο Ανδρέας Ρουμελιώτης, είναι ένας δημοσιογράφος, όπου όλη του τη ζωή πήγαινε κόντρα στο ρεύμα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η γνώμη του κόσμου για τον συγκεκριμένο, ήταν διχασμένη. Άλλοι τον πήγαιναν με χίλια και τον διάβαζαν μανιωδώς, ειδικά στη στήλη που είχε στην Ελευθεροτυπία «Εδώ Ράδιο Ε» και έγραφε καθημερινά το δικό του χρονογράφημα – ευθυμογράφημα και άλλοι τον αντιπαθούσαν μέχρι θανάτου. Μια μέση κατάσταση για τον Αντρέα Ρουμελιώτη δεν υπήρχε. Όσοι όμως τον γνώρισαν, μόνο μέσα από τη συγκεκριμένη στήλη της Ελευθεροτυπίας, τον αδικούν, γιατί ο Ανδρέας δεν περιορίστηκε στις λίγες αράδες που έγραφε επί 25 χρόνια στη συγκεκριμένη εφημερίδα.

Ο Ανδρέας Ρουμελιώτης ήταν και είναι πολλά περισσότερα, απ’ αυτό που έβγαζε μέσα από τη συγκεκριμένη εφημερίδα. Όπως μας αυτοσυστήνεται με το βιογραφικό που μας έδωσε, πήρε ενεργό μέρος στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα της μεταπολίτευσης, όπου βγήκε σώος, στο νου φυσικά, γιατί κατά τ’ άλλα, δηλώνει «σχεδόν» αρτιμελής, αφού υπέστη δυο κατάγματα στο θώρακα από χτυπήματα «φασιστών» της εποχής, που του θυμίζουν την ύπαρξή τους και επανέρχονται στη ζωή του αυτές οι μνήμες, κάθε φορά που αλλάζει ο καιρός.

Δεν χάνει το χιούμορ του, ούτε σ’ αυτήν την τόσο «σοβαρή» για όλους τους υποψηφίους διαδικασία των βουλευτικών εκλογών. Ο ίδιος τρολάρει ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό. Εξ’ άλλου αυτός ήταν ο τρόπος αντιμετώπισης της πολιτικής πραγματικότητας από τον Αντρέα Ρουμελιώτη όλα τα χρόνια της ζωής του. Θα μας ξάφνιαζε να εμφάνιζε  κάποιον άλλο εαυτό.

Δείτε πως αυτοπαρουσιάζεται και τους λόγους για τους οποίους κατεβαίνει με το ΜέΡΑ25, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ανδρέας Ρουμελιώτης, ο εμπνευστής του   enallaktikos.gr .

«Είμαι 40 χρόνια φούρναρης - δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο, στις εφημερίδες, στα περιοδικά και στην τηλεόραση. Σπούδασα οικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων και περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά με κέρδισε η μεγάλη ερωμένη, η δημοσιογραφία. Για 25 συναπτά έτη, ανάμεσα σε δύο αιώνες και τέσσερις δεκαετίες, υπέγραφα το καθημερινό χρονογράφημα - ευθυμογράφημα στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ''Εδώ Ράδιο Ε'', την μακροβιότερη, προσωπική - καθημερινή στήλη στην ιστορία του ελληνικού τύπου (1987-2012). Πήρα το βραβείο Μπότση για την αρθρογραφία μου σε θέματα περιβάλλοντος. Ημουν ραδοπειρατής και στις αρχές της δεκαετίας του '80, πήρα μέρος στο κίνημα για την ελεύθερη ραδιοφωνία και ιδρύσαμε το πρώτο ελεύθερο μη κρατικό σταθμό, το ''Ράδιο Χαλκίδα''.

Εκείνη την εποχή εκδίδαμε το προδρομικό περιοδικό ''Μια Απόπειρα στη Χαλκίδα'', για το οποίο δικάστηκα το 1983 με βάση το Ιδιώνυμο, για ''περιύβριση αρχής διά του τύπου''. Δούλεψα νυχθημερόν σε πολλά περιοδικά (Σχολιαστής, 4 ΤΡΟΧΟΙ, ΕΨΙΛΟΝ, ON OFF κ.ά), ραδιοφωνικούς σταθμούς (FLASH - ''Φρενοκομείο'', CITY 99,5 - ''Ανάποδα'', ΕΡΑ - Εδώ Ράδιο- Συννεφούλα, Τρεις κακοί στον ίσιο δρόμο, Μεθυσμένα Ηλεκτρόδια, Τσοπανάκος ήμουνα κ.α) και τηλεοπτικούς σταθμούς (ΕΡΤ - Έλα Όπως Είσαι, MEGA - Τηλεπειρατής κ.α).

Την τελευταία δεκαετία συμμετέχω στο ακτιβιστικό εγχείρημα για την Αλληλέγγυα, Κοινωνική και Συνεργατική Οικονομία, την Αειφορία και την Κοινωνία των Πολιτών  enallaktikos.gr . Σε αυτά τα πλαίσια, έχω μίλησει σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας και σε μια διαρκή και συνεχιζόμενη έρευνα καταγράψαμε και παρουσιάσαμε περισσότερες από 5.500 άτυπες και θεσμοθετημένες δομές, οργανώσεις αλληλεγγύης, ομάδες, startups, κοινωνικές και  συνεταιριστικές επιχειρήσεις, αυτοδιαχειριζόμενους κοινωνικούς χώρους, ομάδες ανταλλαγής σπόρων από ντόπιες ποικιλίες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας διά της σποράς, κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, φαρμακεία, ομάδες πολιτιστικού ακτιβισμού κ.α.

Έχω ιδρύσει το προσωπικό κίνημα - κώμα ''13Α'' (Αυτάρκεια, Απομεγέθυνση, Αλληλεγγύη, Αειφορία, Αντιπραγματισμός, Ακτιβισμός, Ανιδιοτέλεια, Αντίσταση, Αναδιανομή, Ακεραιότητα,  Ανακύκλωση, Αυτονομία, Ανεξαρτησία). Οργάνωσα εκατοντάδες συνέδρια, συναυλίες, σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό τα τελευταία 30 χρόνια. Κυκλοφορούν δύο βιβλία μου: ''Είμαστε στον Αέρα'' (Παρατηρητής), ''Μπορώ και Χωρίς Ευρώ'' (ΙΑΝΟΣ ).

Αυτές τις δεκαετίες συμμετείχα ενεργά στα κινήματα για τις ελευθερίες, τα δικαιώματα και για τη νομιμοποίηση της ιατρικής και ψυχαγωγικής κάνναβης. Είμαι παντρεμένος και έχω μια κόρη 7 μηνών. Δεν ήμουν, ούτε θα γίνω πολιτικός. Συμμετέχω στις εκλογές με το ΜέΡΑ25 για λόγους ψυχολογικούς, μπιχεβιοριστικούς, γιατί πιστεύω ότι είναι ένα νέο κίνημα με εναλλακτικό πρόγραμμα και προτάσεις, με τις οποίες συμφωνώ. Ένα κίνημα όπου μπορούν να υιοθετηθούν καινοτόμες ιδέες και να ανθίσουν χίλια λουλούδια».

Προσωπικά, του στέλνω τους συναδελφικούς – αγωνιστικούς χαιρετισμούς μου και του εύχομαι καλή επιτυχία. Είναι ώρα να εκπέμψει το «Ράδιο Ε» και ο «πειρατικός» λόγος του Ανδρέα Ρουμελιώτη και στο κοινοβούλιο.